Când sunt încă foarte mici – în primul an de viață și puțin după – puii de om nu cunosc sentimentul de frică. În acest fel, învață să facă primii pași, apoi să meargă și să alerge de-a binelea, chiar dacă au parte de căzături, julituri și alte peripeții care, în mod normal, ar descuraja foarte tare un om matur. Dar nu și pe cei mici: ei se ridică cu stoicism după fiecare mișcare greșită și o iau de la capăt ca și cum nimic nu s-a întâmplat.
Însă, cu timpul, cei mici învață și chiar copiază reacțiile și comportamentul adulților din jur, ceea ce uneori le prinde bine, iar alteori nu. Este, evident, un lucru benefic ca ei să înceapă să conștientizeze faptul că își pot pune în pericol și răni corpul – ca să nu alerge în mijlocul străzii, în fața mașinilor, de exemplu –, dar un părinte care își protejează excesiv copilul și care se teme la orice mișcare a acestuia că i s-ar poate întâmpla ceva rău, va eroda elanul sănătos și firesc al acestuia. „Dă-te jos, că ai să cazi”;„Nu te las la joacă, că-mi vii lovit”;„Nu ieșim afară, că e frig și vei răci” – sunt doar câteva exemple de mesaje negative pe care cei mari le transmit celor mici, cu intenția de a-i păstra în siguranță, fără să-și dea seama că de fapt le insuflă o stare permanentă de nesiguranță pe care aceștia, inconștient, și-o însușesc. Din puiul care se naște neînfricat, copilul se poate transforma în câțiva ani în ceva opus naturii sale.
Dar pentru că suntem perfect conștienți că sportul ajută din toate punctele de vedere, la bbsportiv.ro ne-am dorit să sprijinim activitatea celor aflați la vârsta de la 6 luni la 6 ani. Sportul practicat de la cele mai fragede vârste are efecte fantastice, atât pe parte fizică, cât și pe parte psihologică. Indiferent ce personalitate are micuțul tău – e extrovert sau introvert, e curajos sau temător, – atâta vreme cât se află într-un mediu organizat și are de executat anumite lucruri sub supravegherea și îndrumarea unui antrenor, nu i se poate întâmpla nimic rău sau grav, ci doar lucruri bune. Dacă este mult prea neînfricat și dezlănuțuit, se va disciplina și va învăța o limită, iar dacă este speriat și neîncrezător, va începe să-și dea drumul și să capete încredere. În ambele cazuri, activitatea fizică organizată va remedia dezechilibrul.
Iar înotul, din punctul nostru de vedere, este o modalitate excelentă de depășire a fricii și dobândire a curajului. Dacă prichindelul tău nu a intrat în contact cu apa din bazin în timpul primului an de viață – atunci când mediul acvatic îi vine „mănușă”, datorită experienței intrauterine recente –, sunt șanse, cu cât a înaintat în vârstă, să fi căpătat un soi de teamă, ce apare la foarte mulți preșcolari care ajung prima dată la piscină. Dar atunci când începe cursurile cu un antrenor – fie în cadrul sesiunilor individuale, fie în cele de grup restrâns –, micuțul se va bucura de atenția și prezența unui adult care știe cum să-l stimuleze și încurajeze. Cu fiecare ședință, corpul lui se va obișnui cu mișcarea în apă și va învăța să plutească, pe măsură ce mintea se va relaxa și se va bucura de atmosfera de bălăceală și distracție.
Pentru toți părinții care vor să-și vadă copiii activi și fericiți la primele ore de înot, recomandăm accesoriile noastre pentru începători, precum aceste veste plutitoare https://www.bbsportiv.ro/veste-inot-copii sau costumele cu 16 piese flotabile încorporate https://www.bbsportiv.ro/costume-inot-plutitoare-copii, ce pot fi detașate pe măsură ce micuțul învață poziția corectă în apă și capătă încredere în propriile abilități. Dorim tuturor familiilor cu copii mult curaj și perseverență!