Astăzi prezentăm pe blogul BBsportiv.ro argumentele și beneficiile importanței înotului hibernal. Atunci când gradele din termometru scad, în lunile de iarnă, părinții sunt tentați să întrerupă lecțiile de înot și vizitele de bazin ale copiilor lor. Dacă și tu te-ai confruntat cu acest gând, suntem siguri că informațiile următoare vor fi lămuritoare.
Înainte de a lua decizia de a întrerupe înotul, este bine să ții cont că bebelușii care merg la bazin se află într-un proces de învățare, iar o pauză a lecțiilor peste iarnă poate fi nu doar un bruiaj în rutina lor, dar poate și să le perturbe încrederea, curajul, plăcerea pentru înot și să le creeze teama de apă. Dacă pentru nou-născuți acomodarea cu apa este aproape naturală, dat fiind mediul vieții intrauterine, începând cu vârsta de 8 luni, bebelușii încep să dezvolte teama de apă. Acest lucru se întâmplă și cu copiii care au luat în acest interval (0-8 luni) lecții de înot, dar urmează să facă o pauză până în primăvara care vine. Explicația este legată și de faptul că ei se pregătesc să învețe să meargă și se dezobișnuiesc de obiceiurile pre- și neonatale.

De asemenea, întreruperea cursurilor de înot îi face pe micuți să uite ce au învățat și le poate genera fustrare la reluarea vizitelor la bazin. Sau, deopotrivă, dacă la primele lecții de înot copilul a fost reticent și s-a temut de apă, cu cât lecțiile vor fi continue și dese, cu atât teama se va reduce și va dispărea mai repede.

Chiar dacă în lunile calde probabil mersul la bazin este mai confortabil pentru părinți și pentru copil, înotul în lunile reci are, totuși, mari beneficii. Să ne gândim doar la faptul că în timpul iernii, din cauza frigului și a zăpezii, mișcarea și sportul în aer liber sunt limitate. Înotul devine acum, mai mult decât oricând în restul anului, o formă extraordinară de mișcare pentru copil. Acesta beneficiază de o activitate plăcută și relaxantă, se dezvoltă armonios neîntrerupt, își consumă energia și socializează. Mai mult decât atât, cursurile de înot la bazin nu vor fi niciodată afectate de schimbările vremii, precum alte sporturi de exterior (de exemplu, o ploaie torențială pornită înainte de antrenamentul de fotbal sau tenis).

Acei părinți dintre noi care se tem că odată aduși la înot, copiii pot răci, trebuie să știe că acesta este un mit. Dimpotrivă, înotând în timpul zilelor friguroase, cei mici vor putea să își dezvolte imunitatea și să poata lupta cu virusurile sezonului. Este recomandat, însă, ca părul micuților să fie uscat înainte de a ieși afară, pentru a nu asocia disconfortul creat de frigul de afară cu mersul la înot.
Odată conștientizate aceste lucruri, nu trebuie să îți faci griji cu privire la confortul termic al copilului tău din timpul înotului. Costumele de înot din neopren speciale pentru copii și bebeluși sunt confecționate din neopren ușor și călduros, care le permite să se miște cu ușurință în apă, dar și să se simtă pe deplin plăcut, purtându-l.

Și, în încheiere, poate cel mai important beneficiu al înotului este acela că se poate dovedi vital în timpul unor incidente nedorite. Participarea la clase de înot îi pregătește pe copii să poată face față în viitor situațiilor neprevăzute și îi ajută să devină încrezători și să dețină controlul atunci când înoată, de exemplu, în vacanțe.
Sperăm că ți-am fost de ajutor. Ne vedem și pe pagina de Facebook BBsportiv!